Vad är bra marknadsföring

Marknadsföring. Ett ord som alla känner till och som man har olika känslor till. Men vad betyder det egentligen och vad är bra, respektive dålig marknadsföring.

9031346-ambitions-word-on-modern-banner-design-template-set-of-stickers-labels-tags-cloudsAtt marknadsföra något är att försöka lyfta fram en produkt på bästa sätt för sin målgrupp; för att stärka sitt varumärke och för att på lång sikt finnas med i leken. Men, vad som är intressant är att det är stor skillnad på vad som är bra och vad som är dålig marknadsföring, och vad som är mest intressant att bra reklam även kan vara dålig. Hur då? Jo, reklam som vi skrattar åt men som vi inte kommer ihåg och som sätter sig djupt.För när det kommer till marknadsföring gäller det att ta reda på vad målgruppen går igång på, hur konkurrenterna jobbar och vad man själv har för svagheter och styrkor. genom att ta reda på detta är man många steg närmre att lyckas med sin marknadsföring. men visst kan det bli fel.

Gör om gör rätt

Dagligen går det att få bevis på när det blir fel i marknadsföringen, som med American Apparel exempelvis, men där kan man även undra om de inte gjort det medvetet. Även skönhetsmärken kan ibland hamna i blåsvädret genom att bli dömda för falsk marknadsföring.

Ofta kan man tänka att man ska bygga upp ett bra och stabilt märke genom exempelvis profilkläder, se länk här http://www.axonprofil.se/profilklader/kepsar, för att man vill börja säkert för att sedan ge sig på att marknadsföra sig genom olika medier. Vad som är viktigt är att tänka långsiktigt samt att ha en bra plan som är i linje med företagets anda. Ett annat exempel är tobaksindustrin som måste kämpa på okonventionella väggar för att nå fram till sin målgrupp som ofta är unga och kvinnor. Där kan man diskutera bra marknadsföring och hur tobaksindustrin ska få marknadsföra sig, om de ens ska få göra det, och vad de har för kryphål för att ändå nå ut och skapa en relation till målgruppen.

Ett sista tips är att se hur konkurrenterna jobbar samt få inspiration av de som lyckats, exempelvis Steve Jobs med sitt Apple.