Trams på jobbet kan öka kreativiteten

För att skapa en bra arbetsplats måste man skapa en kreativ arbetsplats. Kreativiteten är nämligen väldigt viktig för att ett företag ska gå bra och kunna växa. Dessutom känner sig de anställda mer motiverade och kan tänka utanför boxen. Men hur skapar man en kreativ arbetsplats?

950657-fun-business-joke

På Dagens Nyheter kan man läsa om att trams på jobbet kan göra så att vi mår och arbetar bättre. Det är en doktorand på Lunds universitet som gjort ett forskningsprojekt där han tittat på hur lekfullhet kan påverka kreativiteten. Projektet visar även att folk som skrattar och har roligt presterar bättre och mer effektivt än de som inte gör det. För att öka kreativiteten på kontoret kan man till exempel ha krig med gummiband med en kollega en stund. Doktoranden uppmanar även till att chefen ska strunta i powerpoint och istället sjunga en sång om vinsterna i företaget. Han säger även att spontana skämt och oväntade mötesformer kan leda till mer kreativitet.

Något annat som kan öka kreativiteten på ett företag är inredningen. En inredning med till exempel en myshörna med en fatboy och några härliga kuddar, kan göra tricket. På Värmlands Folkblad skrivs det om att form, färg och funktion är viktiga beståndsdelar i ett kontor. De strama och stela kontor som dominerar i Sverige kan även bidra till stress eftersom att hjärnan behöver omväxling för att fungera. Genom inredningen kan man alltså stimulera fantasin och kreativiteten och kontoret behöver en mångfald av form, färg, ljus och växter.

En sista grej som kan öka kreativiteten på arbetsplatsen är att dansa på lunchrasten. I en artikel på Svenska Dagbladet kan man läsa om att det en gång i månaden anordnas ett lunchdisko vid namnet Lunchbeat, där hundra personer samlas för att dansa en timme till musik från en dj på plats. Genom att bli energiboostad och glad av dansen ska man kunna klara av korta deadlines och pressade scheman, och bli mer kreativ. Svenskarnas arbetsdagar är ofta hårt strukturerade, men för att vara kreativ behöver man mellanrum, gärna mitt på dagen där man frikopplar hjärnan från alla måsten.