Tomten kommer till polisen i år

Snart börjar det närma sig jul och de som arbetar ska gå på ledighet. Innan semestern brukar många företag ha en julklappsutdelning för de anställda. Men företagets ekonomi och chefens inställning kan göra att denna trevliga tradition inte fortsätter.

255455-christmas-presents

På Jnytt kan man läsa den glada nyheten att tomten kommer tillbaka till de anställda på polismyndigheten i Jönköping, efter ett uppehåll förra året. Förra året tvingades polismyndigheten att avstå från julklapparna eftersom att de behövde spara in 11 miljoner kronor. Julklapparna förr om åren har varierat ganska mycket. Men exempel på vad poliserna fått är biobiljetter och böcker. Vad de anställda får i år vill man dock inte avslöja riktigt än.

Sju av tio får julklapp

Det är inte helt ovanligt att anställda på ett företag får julklappar av chefen. Faktum är att sju av tio svenskar kommer att ta emot en julklapp av företaget nu i december. De som inte får julklappar är ofta de som har jobb som kräver högre utbildning, kan man se i en undersökning som Metro skriver om. Nästan 54 procent av de som har en grundskoleutbildning svarar att de alltid får en julklapp, medan det bara är 40 procent av de universitetsutbildade som uppger detta. Undersökningen visar även att de som jobbar i Norrland oftare får julklappar än de som jobbar i Stockholm. Huruvida man får en julklapp eller inte, tros bero på ekonomin i företaget och chefens personliga inställning till julklappar.

Vad ska man ge?

Vad gäller det som de anställda får i julklapp finns en del saker som är mer och mindre populära. Vill man hitta en bra present till de anställda kan man till exempel besöka http://www.visauppskattning.se/julklappar-for-foretag. Något som de senaste åren varit väldigt populärt att ge är ett presentkort så att de anställda kan välja själva vad de vill ha. Andra presenter som är vanliga och populära är choklad, knivar och plädar, skriver man på Svenska Dagbladet. Presenter som inte är uppskattade är till exempel pennor, muggar och handdukar med företagets logotyp på.