Svenskar har bra psykisk hälsa

Vägen till lycka ser annorlunda ut för olika personer. Men det som ska göra oss lyckliga enligt forskning är frihet över våra egna liv, goda relationer och respekt. Vi svenskar mår faktiskt förvånansvärt bra psykiskt och många av oss känner tillfredsställelse med livet.

379304-portrait-of-senior-couple

Svenskarna mår bättre psykiskt än vad man tidigare trott, rapporterar Dagens Nyheter. Detta har visat sig i ett nytt sätt att på nationell nivå mäta psykisk hälsa. Under många år har Sveriges självmordsstatistik gjort att landet placerats lågt när det kommer till mätningar av psykisk hälsa. Men enligt det nya mättningssättet, Mind-index, hamnar Sverige högt upp i statistiken. Mind-index har även med den positiva aspekten av att uppleva tillfredsställelse med livet, vilket inte fanns med i tidigare mätningssätt.

Gör det som du njuter av

Men vad är det då som gör att vi upplever tillfredsställelse med livet? En undersökning visar att det viktigaste för att vara lycklig och nöjd med livet är att ha vänner, vara respekterad och kunna bestämma över sitt liv, skriver GP. Det har också visat sig att den som njuter mycket av livet blir lyckligare och känner mer livstillfredsställelse. Till exempel kan man skapa njutning i livet av att avsätta tid i kalender till sådant som man tycker om. Tycker man att det roligaste som finns är att bjuda nära och kära på fest, då bör man styra upp årets party med ballonger, bordsdekorationer från Partytajm, lekar och hela baletten. Tycker man istället om något simplare, som en skogspromenad eller ett bubbelbad, bör man satsa på det istället.

Pengar spelar ingen roll

Enligt forskning är en utav de faktorer som spelar minst roll för om man är lycklig eller inte, pengar. Ett extra tillskott i kassan har knappt någon effekt alls på hur tillfreds man är med sitt liv, skriver SvD.

”Ett rikt socialt liv är värt mer än 100 000 dollar om året. Ett lyckligt äktenskap bidrar i samma storleksordning. En god hälsa är värd det fyrdubbla.”