Nästa års julkalender spelas in nu

En av de senaste årens allra största svenska TV-succéer är Historieätarna, som leds av Erik Haag och Lotta Lundgren. Nästa års julkalender kommer att bli en sorts barnversion av denna faktaspäckade underhållningsserie.

Det hör inte till vanligheterna att en svensk julkalender spelas in året innan den ska sändas i TV. Men inspelningen av nästa års julkalender har alltså redan börjat. Anledningen till detta är att den kommer att utspela sig under en mycket lång historisk period, och under alla fyra årstider.

Riddare

Frågeställningar

Precis som i Historieätarna kommer man i julkalendern att göra nedslag i den svenska historien. Erik Haag och Lotta Lundgren, som båda har barn, kommer att spela föräldrar som anpassar sig efter den historiska kontexten. Barnen kommer dock att vara olika i de olika avsnitten. Fokus kommer dock att ligga på barnens värld, och inte på maten.

Haag, af Klintberg och Lotta Lundgren ska tillsammans med en hel kull barn i olika storlekar göra både kul jullovsunderhållning och samtidigt berätta om en närmast vit fläck i den svenska historien – barnens historia: Hur var det att vara barn i Sverige år 1215 eller 1815? Vad åt man? Hur klädde man sig? Hur lekte man? Var de vuxna snälla? Och hur påverkades de yngsta av allt som deras föräldrar kämpade med, boende, försörjning, matbrist och rädslan för svält och krig?

I avsnitten kommer också inbjudna experter att berätta om den tid som porträtteras i avsnittet. Bland andra medverkande finns skådespelerskan Shima Niavarani, som illustrerar tidens normer, och kocken Tareq Taylor, som lagar all mat. Den kommer att vara lika tidstypisk som i Historieätarna.

Det återstår att se om julkalendern, som än så länga inte har något namn, kommer att bli en lika stor succé som Historieätarna. Den kommer i vilket fall att jämföras med flera populära julkalendrar. Regissören Karin af Klintberg nämner Trolltider som en av sina favoriter i genren, och hoppas att hennes egen skapelse kommer att spela i samma liga.