Ljus kan förhindra vinterdepressionen

Ljuset är av stor betydelse för vårt välmående. Nu när det börjar bli mörkare tider blir många trötta och deprimerade just på grund av saknandet av ljus. Men det går att lysa upp hemmet och må bättre.

111936-depressed-in-fog

Många städer i landet har hittills i november fått så lite som tre-fyra timmar av sol. Frånvaron från ljuset påverkar många i negativ bemärkelse och man blir trött och seg. En del går till och med in i en depression under de mörkare tiderna på året. Lösningen på detta problem kan vara att använda sig av ljusterapi. Enligt studier mår 60-70 procent av de som lider av en vinterdepression bättre av ljusbehandling.

”Vi tror att en del som lider av vintertrötthet har problem med dygnsrytmen. De sover sämre och vaknar inte till ordentligt på morgonen. Man vet också att tillgången på ljus påverkar humöret.” Läs mer.

Ljusa upp hemmet

Oavsett om man väljer att gå i ljusterapi eller inte, kan humöret bli förbättrat genom att man har mycket belysning och tillgång till ljus i hemmet. Det finns en del knep för att lysa upp hemmet på ett bra sätt, skriver man i Mitt i Stockholm. Man kan börja med att sätta in ett arbetsljus utifrån hur rummet är tänkt att användas. Därefter kan man sätta in stämningsljus som framhäver detaljer. Man kan även behöva allmänljus, till exempel en taklampa, men detta behövs inte alltid. Ljuset får gärna vara i olika höjdnivåer så att det blir en bra balans i rummet.

Utebelysning – håller tjuvarna borta

Det kan också vara bra att ha utebelysning, till exempel LED strålkastare. Förutom att lysa upp tomten kan den hålla inbrottstjuvar borta. De flesta tjuvar gillar nämligen att jobba i mörker och har en tendens att undvika de hus som har utebelysning, kan man läsa på Allehanda.