Bra att veta om solskyddsfaktor

Solen är äntligen tillbaka igen efter en lång och kall vinter, så graderna stiger i rekordfart. Men bara för att det ännu ointe blivit sommarvärme så betyder inte det att du ska vänta med att börja smörja dig med solskyddsfaktor för solen tar redan nu – här är att du behöver veta om SPF-siffror, UV-ljus och annat som har med solskydd att göra.

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart är det dags att plocka fram bikinin och badhandduken, men inte riktig än. Vad du däremot kan börja med redan nu är att smörja in dig med solskyddsfaktor. En vanlig myt är till exempel att du inte behöver ha sådan när det är molnigt ute eller när solen inte är varm ännu. Men har du någon gång varit på skidsemester en solig dag så vet du redan att solen tar även när det är kallt, och samma gäller när det är molnigt fast att den såklart inte tar lika mycket. Så nu i vår är det alltså ganska bra att börja med solskyddet, då förbereder du hyn för en riktigt fin bränna sen i sommar – och det är ju något vi alla vill få, eller hur?

Det betyder SPF, UVA och UVB

Har du någon gång undrat över vad dessa förkortningar faktisk står för? det är egentligen inte mer avancerat än att UVB är namnet på de solstrålar som bränner ytan på huden och UVA är strålarna som går in i hyn och ger upphov till skador såsom rynkor exempelvis. De ”farliga” strålarna alltså och den sorts sol du ska säkerställa att skydda dig mot. Inte heller är SPF något konstigt egentligen, skriver Metro, det står nämligen för solfilter. Och siffrorna efter är till för att visa hur starkt solfiltret är. Till exempel om det står SPF 30 betyder detta att du får ett 30-gradigt skydd mot UVB. Det bästa skyddet är dock de solskyddsfaktorer som ger dig ett grundläggande skydd både mot UVB och mot UVA, produkter som ger dubbelt skydd är markerade med en logga som det står ”UVA” på i en ring vilket visar att produkten uppnår ett tillräckligt skydd även mot den typen av strålning.